FAQ Veel gestelde vragen over pretecho's

Vanaf wanneer is het geslacht te zien?

Vanaf 13w2d kan dat bijna altijd met 100% zekerheid gezegd worden. Daarvoor is er een heel duur echotoestel, met heel heldere foto's.  Het geslacht is 3 mm.  Kom zelf maar kijken hoe duidelijk dat in beeld is.

Welke sessie moet ik kiezen voor het geslacht?

Dat kan met alle sessies. Je kan de 2D-sessie van 45 euro kiezen. Als je meer foto's en film of 3D wil dan kan je een andere sessie kiezen.

Vanaf wanneer kan ik komen?

2D: vanaf ongeveer 5w5d zie je een kloppend hartje. Vroeger kan ook al, maar dan zie je alleen maar vruchtwater en eventueel een puntje.

3D: vanaf 11 weken

Wat is het beste moment?

Wanneer jij het wil. Hoe vroeger, hoe meer er in 1 beeld staat, hoe later hoe mooier het wordt voor 3D. Wat ik speciaal aanbeveel is 13 tot 16 weken zwangerschap (je krijgt je kindje volledig in beeld en je ziet hem bewegen) en ongeveer 28 (27 tot 31) weken (mooie, duidelijke 3D-beelden)

Is dit slecht voor mijn baby?

Echografie is op basis van geluidsgolven en dat is totaal onschadelijk. De techniek werd ontwikkeld in de jaren 50-60 en er is nooit schadelijk effect vastgesteld. Kleurenecho (bloedstroming in kleuren aangeduid) en 3D is op hetzelfde principe gebaseerd en dus ook onschadelijk. Dopler (hartjes laten horen) is niet zonder risico en dat doe ik dus nooit.

Wat is het verschil tussen 3D en 4D?

4D is een bewegend beeld (een filmpje) en 3D is een foto.

Kan ik iets doen om een beter resultaat te krijgen?

Best kan je de week voor je een echo laat maken minstens 2 liter per dag drinken. Daarmee heb je meer vruchtwater en krijg je mooiere foto's. Koffie, thee, cola, Icetea, Redbull, chocomelk, chocolade (en alcohol) kan je beter vermijden.  Dat is vochtafdrijvend.

Best de dag zelf geen olie (produkt tegen zwangerschapsstriemen) op je buik smeren.

Lukt 3D altijd?

Voor 3D hang je af van

  • hoe je kindje ligt
  • de hoeveelheid vruchtwater  
  • de dikte van de buikwand van de mama 
  • wat er eventueel voor het gezichtje ligt: navelstreng, handjes, voetjes
Niet iedereen heeft dus even mooie resultaten. 
Moet ik met een volle blaas komen?

Tot 12 weken zwangerschap zeker wel. Op 13-14 weken is het aan te bevelen om thuis nog naar het toilet te gaan en niet vlak voor de echo. Nog later is een lege blaas comfortabeler.

Scroll to Top